adTT

Energetičtí šmejdi pronikli do vytápění

V posledních letech se stále více můžeme setkávat s pojmem „energetičtí šmejdi“, který označuje různé obchodníky a zprostředkovatele, kteří po telefonu či podomním prodejem se snaží přesvědčit spotřebitele k uzavření nevýhodné smlouvy na elektriku nebo plyn. Další oblastí, kde se začínají
v posledních letech objevovat nekalé obchodní praktiky je vytápění bytových domů. Situace v teple je ale pro běžné občany mnohem složitější než
u elektřiny a plynu, protože se jedná o technicky komplikované téma, čehož se „energetičtí šmejdi“ snaží využít.
Už od roku 2017 upozorňuje Energetický regulační úřad (ERÚ) na svých stránkách, že někteří dealeři tepelných čerpadel obcházejí předsedy společenství vlastníků jednotek
a bytových družstev s klamavými kalkulacemi výhodnosti odpojení bytových domů od teplárny.

Podle jednatele Asociace dodavatelů tepla a technologií, pana Ing. Petr Linharta, roste počet bytových domů, kteří si na základě zavádějících podkladů zaplatí velmi vysokou vstupní investici do tepelného čerpadla, která se však v úsporách v mnoha případech nevrátí.

V nabídce podvodných dealerů bývá jednoduchá kalkulace, která počítá s maximální účinností tepelného čerpadla dle štítku po celý rok, ale ve skutečnosti tuto hodnotu dosahuje jen v části roku a po zbytek roku má zpravidla nižší účinnost, takže lidé v těchto případech musí pak doplácet za spotřebovanou elektriku k pomocnému elektrokotli.

Dalším úskalím je „zapomnětlivost šmejdů”. Ve výpočtu porovnávané ceny za teplo často chybí kalkulace nákladů na údržbu tepelného čerpadla. O životnosti hlavních dílů tepelného čerpadla, jako je kompresor, v kalkulacích „šmejdů“ také nenaleznete ani zmínku.

Před více než 10 lety došlo k odpojení od tepelného hospodářství jednoho bytového domu a k instalaci tepelného čerpadla i ve Vimperku.
„Po špatné zkušenosti s hlukem v přízemí domu, vlažným topením a vysokými účty za elektriku si už žádný další bytový dům ve Vimperku tepelné čerpadlo nenechal nainstalovat,“ uvedl Ing. Miroslav Rys, jednatel  místního  tepelného hospodářství.

Na  nepoctivost  prodejců energií či  zprostředkovatelů upozornila  nedávno Česká obchodní inspekce (ČOI, 18. 1. 2019). V letošním roce by měla na  tuto  skutečnost  reagovat připravovaná  novela  energetického zákona, která má zvýšit  obranu  spotřebitelů proti  „energetickým  šmejdům”, bohužel se novela bude zaměřovat  jen  na  nepoctivé nabídky  elektřiny a zemního plynu. U nabídek dodávek tepla se budou muset společenství vlastníků a družstva dále spoléhat na svůj dobrý úsudek. (KS)

 

Zdroj:
DENÍK VE STŘEDOMORAVSKÝCH A VÝCHODOMORAVSKÝCH MUTACÍCH: Olomoucký deník, Prostějovský deník, Přerovský a Hranický deník, Šumperský a jesenický deník, Zlínský deník, Kroměřížský deník, Slovácký deník, Valašský deník
13. 6. 2019 strana 2 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru