adTT

Jak si chytře doma zajistit teplo – Zpravodaj SMO Orlová

■  Na začátku rozhodnutí o způsobu vytápění domu či bytu je dobré si ujasnit nejen kolik peněz, ale i kolik času chci věnovat zabezpečení svého tepelného komfortu. Na jedné straně úvah obvykle stojí samostatný zdroj vytápění – často motivovaný snahou o energetickou soběstačnost, na straně druhé centrální dodavatel tepla a teplé vody.

„V prvním případě si musí člověk položit sadu nezbytných otázek – od typu, dlouhodobé dostupnosti a ceny paliva, přes servis a náklady na běžnou údržbu až po to, kdo vlastně bude v domácnosti nebo domě o zdroj tepla pečovat a obsluhovat ho,“ radí inženýr Petr Linhart, jednatel ADTT a člen Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii. Odborníci také zpravidla doporučují, aby se člověk rozhodoval v klidu, definoval si své potřeby i možnosti a také se poradil. Například Energetické poradenské a konzultační středisko EKIS poskytuje osobní, telefonické nebo internetové poradenství.
Odběratelé tepla připojení k systému centrálního zásobování teplem nemusí předcházející otázky a starosti řešit. Služby jsou stejně jako dodávky centralizované. To znamená, že:

  • Tepelná soustava je spolehlivě kontrolována a řízena nepřetržitě z centrálního pracoviště dispečery teplárenského podniku.
  • Inteligentní systém dokáže zpravidla upozornit na možné poruchy dříve, než si toho uživatelé všimnou.
  • Okamžitá oprava poruch je pro provozovatele samozřejmostí.
  • Ve vytápěných objektech nehrozí nebezpečí výbuchu ani požá- ru nebo otravy zplodinami nedokonalého spalování.Navíc odpadají starosti se zajištěním tepelné pohody, jedinou činností spotřebitelů je otočení regulačním ventilem radiátoru.

V úvahách o nákladech na váš komfort vytápění v každém případě uplatněte pravidlo obezřetnosti. Žádná cena není nikdy jen za samot- né teplo, musí v ní být zahrnut také servis, obsluha, opravy havarijních stavů. Pokud měníte zdroj tepla, pak počítejte také s náklady na od- pojení a likvidaci částí původního teplovodu. V úvahu vezměte i ceny možných stavebních úprav
a náklady na odborné revize podle zákona.
(red)

Zdroj:NAŠE MĚSTO – ORLOVSKÝ MAGAZÍN 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru